Boschiaanse sarcast, fantast of overhitte seksist?

Moeten we Bosch zien als een sarcast vol bittere spot of als een fantast die op satirische wijze de tirannie van de kerk uit die tijd symboliseert? Om het denkraam van de meesterlijke kunstenaar beter te vatten keren we terug in de geschiedenis, naar de tijd toen Bosch nog een kind was.

Bosch werd geboren in 1450 in het huidige Nijmegen, het voormalige Graafschap Vlaanderen, onder bewind van de hertogen van Bourgondië. Hij groeide op in een arm, maar intellectueel nest, en werd algauw schilder, net als zijn vader. De man was getrouwd maar had géén kinderen. Hij stierf onvermogend op 66 jarige leeftijd, een hoge leeftijd voor die tijd.

Er zijn ruim 25 kunstwerken van Bosch bewaard gebleven, verspreid in musea over de hele wereld. Ongeliefd toen hij leefde, maar ingelijfd door opdrachtgevers als de hertogen van Bourgondië en de koning van Spanje gaat hij de geschiedenis in als de duivelsmaker, en blijft hij razend populair tot ruim 500 jaar z’n dood.