Fysieke 3D sculpturen zijn de toekomst.

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld amper 33 seconden blijven staan bij een kunstwerk. Doodjammer.

Kunst biedt troost, geeft nieuwe inzichten, vertelt verhalen, raakt je. Dat kan nooit in die 33 seconden. Het betekent dat er iets mis is met de manier waarop musea en wijzelf omgaan met kunst. Kijk naar de bezoekers in het gros van de musea, veel van hen drentelen maar wat rond, op zoek naar iets wat hen werkelijk intrigeert, op deze manier is een museumbezoek erg vermoeiend, en zien de bezoekers amper dat er geweldige verhalen aan hun neus voorbij gaan.

Het zitbankje in de chique hal van een museum creëert de verwachting dat dit een belangrijk schilderij is. Het tekstbordje onderaan vermeld een naam, een jaartal en een titel. Daar wordt je niet veel wijzer mee. Nochtans hebben musea en hun bezoekers hetzelfde doel: een klik maken met het kunstwerk. Maar als je langer wilt kijken, hoe moet je dat doen?

Bezoekers moeten een verhaal aangereikt krijgen. Een audiotour met een podcatcher is al een versterkende optie, tenminste, als het goed verteld is en héél wat symbolische geheimtaal over het werk bevat. Een reproductie in fysieke sculpturen van het authentieke werk is pas spektakel. Het doel van het 3D Museum is om met kunst impact te creëren, af te stappen van het ééntonig kijkmodel, zoveel mogelijk zintuigen aan te spreken en een heuse beleving aan te bieden aan de toeschouwer.

3D Museum Brugge 2