Je krijgt een 3D-effect, het ziet er echter uit.

In Brugge heeft zich een nieuwe attractie de deuren geopend: Musea Sculpta, een 3D-Museum waar meesterwerken van de Vlaamse Primitieven herschapen zijn tot fysieke sculpturen. Enkele bekende schilderijen van Jeroen Bosch, Jan Van Eyck en Hans Memling zijn er omgetoverd tot grote wandsculpturen. 40 artiesten hebben er twee maanden lang aan gewerkt. In totaal hebben ze 22 ton gipspoeder gebruikt.

Er werd voor de gipssculpturen niet toevallig voor de Vlaamse Primitieven gekozen. Deze grootmeesters zijn de grondleggers van de dieptetechniek. Zij creëerden als eersten een driedimensionaal decor of een atmosferisch perspectief op het platte vlak van een schilderij zodat een suggestie van diepte wordt gewekt.

Het kijkdooseffect dat zich zes eeuwen geleden ontwikkelde in het Graafschap Vlaanderen, en onze Vlaamse Kunst zo beroemd maakt, was de motivatie van de beeldende kunstenaars om de trompe-l’oeils van de Vlaamse Primitieven om te toveren tot fysieke sculpturen in 3D.

3D Museum Brugge