Wie waren de Vlaamse Primitieven?

Vlaamse Primitieven staan voor de geboorte van de driedimensionale schilderskunst, het prille ontstaan van de dieptetechniek. Jan van Eyck, Hans Memling, Jheronimus Bosch, … De kunstschilders uit de vroege Renaissance worden gebundeld onder de naam Vlaamse Primitieven.
De donkere achtergrond uit de middeleeuwse schilderijen wordt door hen voor het eerst vervangen door levendige landschapstaferelen die schreeuwen om aandacht.

De kunstwerken van de Vlaamse Primitieven zijn helemaal niet ‘primitief’, toch niet in de zin van eenvoudig en simpel. Vaak werd jaren aan één canvas geschilderd, hun methodiek was net heel ontwikkeld en modern voor die tijd. Het woord ‘primitief’ verwijst eerder naar ‘oorspronkelijk’, naar het begin van het kijkdooseffect in de schilderskunst, wat hen net zo beroemd maakt.