Boschiaanse minnetenten tijdens de menstruatie.

Bosch belichaamt met z’n Tuin der Lusten de fase vóór de zondeval: de episode waar mensen nog géén schaamte kenden en zich zonder enige preutsheid overgaven aan onzedige seks in de vrije natuur. De enige vorm van ‘huisvesting’ die te zien is op het drieluik zijn de reusachtige vruchten waar de geliefde zich in wentelen en volledig overgaven aan het verbod tot het eten van de verboden vrucht.

Opvallend in het vromeloze Luilekkerland van Bosch zijn de twee ‘minnetenten’ waar toch enige timiditeit te bemerken valt. De rode tent verwijst naar de plaats waar vrouwen zich maandelijks drie dagen terugtrekken tijdens nieuwe maan en hun zusterschap delen gedurende de eerste menstruatie.

Niet onwillekeurig is de situering van de oranje tent net naast de rode tent. De kleur ‘oranje’ benadrukt ‘voorzichtigheid’ en situeert zich tussen rood (onmiddellijk stoppen) en groen (rijd maar door). In en rond de oranje minnetent zijn enkel mannen te zien die in de driedaagse geneigd zijn tot anale seks. Het gigantische oranje rectum, waaronder zich enkel mannen bevinden, is rijkelijk versierd met witte zenuwuiteinden, een donderkleurige sluitspier en bovenaan in korte nabijheid het scrotum.