Hoe kon Bosch een olifant en een giraf schilderen zonder deze dieren ooit gezien te hebben?

Opmerkelijk in Bosch’ weergave van zijn aards paradijs zijn de afbeeldingen van exotische dieren en planten. Het is onmogelijk dat Bosch deze uitheemse fauna en flora al in levende lijve had gezien.

Bosch speelt daarmee in op geruchten uit zijn onmiddellijke zeehavenomgeving en illustreert het dieren- en plantenrijk gebaseerd op de volksvertellingen van de overzeese ontdekkingsreizigers Christopher Columbus en Vasco da Gama uit dezelfde periode.

De auteur van het schilderij bood zijn Europese toeschouwers dus heel wat informatie over het leven op het terra incognita van vreemde continenten. De vorm van de dieren echter is bijzonder grappig en wijkt sterk af van hun natuurlijke anatomie, waarschijnlijk net als de zeemansverhalen na maanden van scheurbeuk en hallucinaties.