Was de bijbel een sprookje van politiek?

Was het poëtische scheppingsverhaal een sprookje dat het verkoopsucces van de Bijbel bepaalde, of eerder ethische politiek? De Bijbel is zeker een opmerkelijk boek. Zonder twijfel de grootste bestseller ter wereld met ontelbare miljoenen kopieën in omgang.

De Bijbel staat toch vol met sprookjes. Mensen die op water lopen, personen die ten hemel varen, apostelen die opeens alle talen kunnen spreken, muren die op een enkel teken instorten, enzovoort.

Is het geloof in de Bijbel vergelijkbaar met het geloof in Sinterklaas: leuk voor kleine kinderen en goedgelovigen, maar onhoudbaar voor mensen die een beetje meer nadenken?

De hel ontstond al op de eerste scheppingsdag van de wereld. Met Gods’ creatie van licht ontstond ook de duisternis, de maan en de sterren, maar ook goede en kwade engelen. Opstandige engelen, zoals Lucifer, werden uit de hemel verdreven naar de hel. De ongehoorzame mens wachtte later hetzelfde lot.