Antonius 1e verschijning.

Antonius is in totaal vier keer afgebeeld op het drieluik. Bovenaan op het linkerpaneel van De Verzoeking van de Heilige Antonius wordt de woestijnvader voor de eerste maal afgebeeld, tussen hemel en hel, ontvoerd door demonen. De arme kluizenaar vliegt door de lucht op de rug van een hybride monster en wordt ontvoerd door duivels nadat hij is mishandeld door hen.

De levensreis met vallen en opstaan wordt door Bosch op deze manier gethematiseerd als een demonische gebeurtenis waaraan de duivel voortdurend persoonlijk deelneemt. De heilige man ligt biddend op een vliegende kikker, terwijl hij door duivels in wolfkleren wordt belaagd. 

In de werken van Bosch komt de kikker of pad vaak voor. Deze duivelse amfibieën kunnen zowel in het water als op het land leven, satan is in deze gedaante overal aanwezig en plant zich razendsnel en in grote getallen voort.