Antonius 4e verschijning.

Op het middenpaneel is Antonius voor de vierde maal afgebeeld, in de verleiding van een rijkelijk aangeklede hoer. Hij knielt voor de resten van een toren. Naast hem staan hybride monsters, half mens, half dier, muziekspelende gedrochten en vreemde dwergen.

De verleidster is hier niet naakt, maar wel prachtig uitgedost in een rijkversierd kleed en knielt uitdrukkelijk naast Antonius neer. De geldschaal in haar hand verraad haar hoerig bestaan.

Antonius slaat echter geen acht op de figuren en kijkt naar ons, naar de toeschouwer van het schilderij. Zijn vingers wijzen naar het donkerste gedeelte van de voorstelling, een nis waarin zich een crucifix bevindt met een priester en Jezus aan het kruis. Het zegende gebaar met z’n vingers in de lucht beklemtoont zijn geloof en de kracht om te weerstaan aan de verleiding van een vrouw.