Ook Salvador Dali had z’n eigen versie van de H. Antonius met het afwerende kruis.

Antonius staat hier links vooraan, gespierd en naakt. In zijn rechterhand houdt hij een kruis, om de verleiding af te zweren, met de andere hand steunt hij op de rots van het geloof.

Een parade van olifanten onder leiding van een wellustig paard nadert Antonius.

De olifanten dragen objecten die seksuele verleiding voorstellen, een standbeeld van een naakte vrouw met haar gigantische borsten, een obelisk als fallussymbool, een tempel als symbool voor vaginanijd met een naakte torso en een fallische toren. 

Is Antonius sterk genoeg om, via zijn bezwerend gebaar en de rots van het geloof waarop hij steunt, zijn visioen te verjagen, of zal hij onder de voet gelopen worden door deze karavaan van genot die hem bedreigt?