3D Museum Brugge

Musea Sculpta is een handgemaakte belevingsattractie, origineel en uniek.

Het 3D-Museum is opgebouwd in 70 dagen door 40 artiesten uit 12 landen, samen gebruikten ze hiervoor maar liefst 22 ton gips.  Nergens anders werden de meesterwerken van de Vlaamse Primitieven zo gedetailleerd gereproduceerd in fysieke 3D-sculpturen.

Musea Sculpta is géén virtual-reality-attractie, hier zit je niet in een pashokje met een VR-bril op je hoofd, maar wandel je live door een tastbare wereld van 707 m² sculpturen. Noemen we het sculpturale reality ?

Musea Sculpta

Burgerhuis Pelikaan Mariastraat 10, Brugge

Het 3D-Museum is ondergebracht in Burgerhuis de Pelikaan, een voormalige doorgang naar de geboortekapel van de Sint-Salvatorskathedraal. Het beschermde monument in Lodewijk XIV-stijl bevindt zich in de Mariastraat, de oudste stadskern van Brugge. Het beeld van de pelikaan boven de monumentale poort verwijst naar de goddelijke geboortesymboliek van die tijd.

22.000 kg gips en water

De sculpturen werden vervaardigd met enkel water en gips. Niet minder dan 22.000 kg poederige hechtpleister werd gemengd met water in een flexibele handbeker, en rechtstreeks vanop het paletmes, aangebracht, vormgegeven, uitgehard, opgeschuurd en ingeschilderd. 22 ton of 22 pallets van 1.000 kg kan je vergelijken met het laadvolume van één CE-vrachtwagen.

40 artiesten 12 nationaliteiten

De magistrale handen van circa 40 professionele, beeldende kunstenaars, afkomstig uit alle hoeken van de wereld, hebben de driedimensionale sculpturen opgebouwd. Er werden artiesten uitgenodigd uit Australië, Canada, Amerika, Rusland, Oekraïne, Polen, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Na ruim 2.500 overnachtingen en 7.500 maaltijden werd het sculpteerwerk voltooid, en kon het inkleuren beginnen.

penselen kleurtaal

Musea Sculpta

Sculpteren met gips vereist heel wat wat water. Het uitdrogen van de beelden heeft enkele weken tijd in beslag genomen. Na het bekomen van de juiste vochtigheidsgraad is het eigenlijke inkleuren begonnen van alle reliëf. De schaduwtechnieken bevorderen het driedimensionale effect. Het resultaat in op z’n minst gezegd indrukwekkend. 

7 zalen beeldengalerij

Musea Sculpta

Het 3D-Museum is ingedeeld in 7 zalen. Elke zaal heeft een ander thema. De eerste 5 zalen gaan over Jheronimus Bosch. Zaal 6 gaat over Jan van Eyck, en in zaal 7 staat Hans Memling centraal. We starten in de Tuin der Lusten en eindigen in de Kerk der Lasten, een anekdotisch beeldenparcours.

707 m² reliëfsculpturen

Musea Sculpta

De artiesten hebben niet minder dan 707 m² murale muren gecreëerd. Indien je alle muren van alle zalen naast elkaar zou plaatsen, bekom je één reliëfsculptuur van maar liefst 265 m lang met een canvashoogte van 2,6 m.

1800 LED's lichtgordijn

Het uitlichten van sculpturen in reliëf creëert diepte en schaduw. De installatie van 1800 warm witte LED’s in serie, op een gelijke canvashoogte, resulteert in een museaal dramatische en 3D-versterkende klemtoonverlichting.

een permanente belevenis

Het beeldhouwen van alle sculpturen werd gerealiseerd in een tijdspanne van 70 opeenvolgende dagen. Musea Sculpta opende z’n deuren voor het grote publiek op 8 april 2019, en blijft elke dag permanent te bezichtigen. De beelden hebben een onbeperkte houdbaarheidsdatum.

Tuin der Lusten