The Markt of Bruges with horse carriage, Belgium

Jan van Eyck

Zeldzame perfectie van een grootmeester volgens de regels van de kunst en de kerk.

De kunstschilder Jan van Eyck vestigde zich in Brugge in de 15e eeuw, hij maakte er tal van schilderijen in opdracht van de kerk en de adel, zijn werken hangen verspreid over diverse museum ter wereld. De werken van Jan zijn goddelijk, de personages op het canvas lijken bovennatuurlijk, onwaarschijnlijk monumentaal, maar verbluffend realistisch, vaak even nauwkeurig als een hedendaagse foto. 

Jan introduceerde de miniatuurkunst met z’n werken, diepte die hij creëerde tussen de voor -en achtergrond van het tafereel. Zijn dieptetechniek en opbouw in meerdere lagen is vandaag nog steeds een bron van inspiratie voor grafische kunstenaars. Van Eyck is de grondlegger van de driedimensionale schilderkunst, samen met de andere Vlaamse Primitieven, staat hij aan de prille start van onze hedendaagse fotografie.

Jan van Eyck

Jan van Eyck 3D Galerij

In het 3D-Museum brengen we meerdere schilderijen van Jan van Eyck in beeld, nl. z’n zelfportret, het portret van z’n vrouw Margaretha, het Arnolfini-huwelijk, Madonna in de Kerk, Madonna met Kanunnik Van der Paele, het Laatste Oordeel en de Kruisiging, en meerdere panelen uit de Aanbidding van het Lam Gods.

Jan van Eyck

Agnus Dei schaal 8:1

Sint – Baafskathedraal, Gent

“Daar is het lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt!”

Toen Jezus het Lam van God werd genoemd, had dit betrekking op het feit dat Hij het perfecte en hoogste zondoffer was, en dit inspireerde de familie van Eyck.

Het Lam Gods is tevens het beroemdste en grootste werk van de gebroeders, het veelluik bestaat uit 12 panelen recto-verso, of 24 scènes.

In Musea Sculpta zijn de 2 grootste panelen van het open middenstuk gereproduceerd in 3D, nl. de aanbidding van het lam met de engelen, en de Heilige Drievuldigheid met God de Almachtige, de Maagd Maria en Johannes de Doper.

Ook de zijpanelen van het gesloten altaarstuk, nl. Adam en Eva, en de Annunciatie met de aartsengel Gabriël en de Heilige Maagd Maria, zijn gesculpteerd tot fysieke sculpturen.

Francisco de Zurbaran 1635, Prado Madrid
Francisco de Zurbaran 1635, Prado Madrid

Madonna met kanunnik van der Paele schaal 5:1

Groeningemuseum, Brugge

Het originele kunstwerk is 122 cm breed en 158 cm hoog, of bijna 2 m². De reproductie in reliëf op 10 m² beeldt de 5 gebeeldhouwde personages van het tafereel uit op mensenmaat, net alsof ze iemand van ons zijn, enkel hun adem ontbreekt nog. Het authentieke schilderij is te bewonderen in het Groeningemuseum, samen met heel wat andere werken van de Vlaamse Primitieven.

Kruisiging en Laatste Oordeel schaal 8:1

Metropolitan Museum of Art , New York

Elk paneel van het oorspronkelijke tweeluik is nauwelijks 20 cm breed en 56 cm hoog. De 3 gekruisigden van het linker luik, en de compositie van Jezus met de engelen en de aartsengel Michael op het rechter luik, zijn gereproduceerd in 3D, met een canvashoogte van 2,6 meter. Het ruimtelijk perspectief is subliem.

Madonna in de Kerk schaal 8:1

Gemäldegalerie, Berlijn

Het authentieke schilderij van een staande Madonna met kind in een gotische kathedraal is amper 14 cm breed en 32 cm hoog. De 3D-versie in het museum beeldt de Maagd Maria uit op mensenmaat, ten voeten uit. De  booggewelven op de achtergrond maken de reproductie bijzonder atmosferisch.

Arnolfini schaal 5:1

National Gallery, London

Het dubbelportret van het echtpaar bevat heel wat leerrijke informatie, over het sacrament van het huwelijk, maar ook over de bourgeoisie van de Renaissance. Het originele paneel is 60 cm breed en 82 cm hoog, maar werd gereproduceerd in 3D, op mensenmaat, met een plafondhoogte van 2,6 meter.

Jan van Kanunnik -

Back to top