The Markt of Bruges with horse carriage, Belgium

Pers & media

Moeten musea voortaan waarschuwen voor choquerende inhoud van een expositie, of zijn we te preuts geworden?

De 16+ leeftijdsmarge als waarschuwing voor ouderlijk gezag en expliciete inhoud was nationaal nieuws en lokte heel wat reacties uit. Het is aan de ouders om te beslissen of hun kinderen al of niet matuur genoeg zijn om de werken naar waarde te kunnen zien en proeven. Ze kunnen de verantwoordelijkheid daarvoor niet naar de musea doorschuiven.

Naaktheid was in de Renaissance een groot taboe. Naakte mannen en vrouwen moesten worden bedekt om aan de wensen van de paus te voldoen. Als een ware ‘piemel-politie’ ging de katholieke kerk door Rome om geslachtsdelen af te hakken van sculpturen en werden edele delen in schilderen overschilderd met vijgenbladen. De geestelijken besloten dat schilderijen die aanzetten tot lust verboden moesten worden en dat naaktheid in kerken niet kon worden getolereerd.

De meest beruchte ‘piemel-hakker’ is Paus Innocentius X die zelfs oude beelden van de Grieken en Romeinen toetakelde. Sommige beelden hadden bijna 2000 jaar overleefd, maar werden door deze anti-naaktheid campagne alsnog beschadigd. Het Vaticaan veranderde zo in een museum van vijgenbladen.

Ergens in de krochten van de Vaticaanse Musea moet een kamer zijn waar alle afgehakte piemels worden bewaard. Deze kamer is één van de meest mythische plekken van het Vaticaan.

Vlaamse Primitieven in gips: “Je krijgt een 3D-effect, het ziet er echter uit”

Enkele bekende schilderijen van Jeroen Bosch, Jan Van Eyck en Hans Memling, meesters uit de 15e en vroege 16e eeuw, zijn er omgetoverd tot grote wandsculpturen. 40 artiesten hebben er twee maanden lang aan gewerkt. In totaal hebben ze 22 ton gips verwerkt. Er werd voor de gipssculpturen niet toevallig voor de Vlaamse Primitieven gekozen.

Un nouveau musée à Bruges vous propose de découvrir les oeuvres des Primitifs flamands en 3D

Bruges accueille un nouveau musée qui ne manque pas d’originalité : le Musea Sculpta vous fera découvrir les chefs d’œuvres des Primitifs flamands en 3D. Pas moins de 40 artistes originaires de 7 pays différents ont travaillé quelque 22 tonnes de plâtre pour réaliser d’impressionnantes sculptures murales.

Onze kunststeden zijn geen Disneyparken waar musea de attractiehallen zijn

Een tentoonstelling van replica’s in 3D van werken van Jeroen Bosch heeft voor opschudding gezorgd in een Brugs museum. In zoverre dat er voortaan bij de ingang van Musea Sculpta een bordje met ‘verboden onder 16 jaar’ hangt. Het verbod is niet absoluut, het is, naar verluidt, eerder een waarschuwing.

Nieuw Brugs museum te schokkend voor kinderen, vinden sommige toeristen

“Musea Sculpta” in Brugge is voortaan verboden voor jongeren onder de zestien. Dat staat toch te lezen aan de ingang. Een aantal bezoekers zijn geschokt door de plaasteren beelden die er worden getoond. Ze zijn gebaseerd op schilderwerken door de Vlaamse Primitieven, “De Tuin der Lusten” bijvoorbeeld.

KW.be – Nieuws uit West-Vlaanderen

Nancy Boerjan Binnenkort is Annelien Coorevits opnieuw te zien als gastvrouw in een nieuw seizoen van Temptation Island, al zou ze op het vlak van televisie maken graag tonen wat ze nog meer in haar mars heeft.

Taferelen Jeroen Bosch ‘verboden onder 16 jaar’

‘Verboden onder 16 jaar’: die waar­schuwing prijkt aan de ingang van Musea Sculpta in Brugge, waar 3D-replica’s van Vlaamse Primitieven te zien zijn.

‘Explicit scenes’ in 3D replicas of famous paintings cause dozens of complaints

The Musea Sculpta in Bruges, that is exhibiting 3D replicas of the famous Flemish Primitives paintings, has received dozens of complaints from visitors who believe the scenes are too “explicit.&q

Tientallen klachten over “expliciete taferelen” in 3D-replica’s van Vlaamse Primitieven: “Een schande, zei een groep Amerikanen”

Verboden onder zestien jaar. Die waarschuwing prijkt voortaan aan de ingang van Musea Sculpta in Brugge, waar 3D-replica’s van Vlaamse Primitieven te zien zijn. “Tientallen bezoekers vinden de taferelen van Jeroen Bosch niet geschikt voor kinderen.” Mannen en vrouwen die hun lusten de vrije loop laten, muziekinstrumenten als marteltuigen en mensen die door dieren worden opgepeuzeld.

Bezoekers geschokt door seksuele taferelen in Musea Sculpta, bezoekersadvies naar 16+

Na een resem klachten van geschokte bezoekers besliste het Musea Sculpta in de Mariastraat in Brugge om een bezoekersadvies ‘+16 jaar’ in te stellen. De boosdoener is een reeks uitvergrote taferelen uit het schilderij Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch.

Musea Sculpta ‘verboden’ onder 16 jaar

In het museum zijn gipsen 3D-replica’s te zien van de Vlaamse Primitieven uit de 15de en 16de eeuw, en die zorgen voor heel wat ophef. Vooral ‘De Tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch staat in het oog van de storm, wegens té seksueel getint. Dat vindt toch een aantal ‘preutse’ Amerikaanse bezoekers van het museum.

POLL Stad Brugge stapt niet mee in ‘preutsheid’ Musea Sculpta: “Een marketingstunt”

Het commerciële museum Musea Sculpta in de Mariastraat besliste deze week om de aangewezen toegangsleeftijd op ‘+16’ te brengen na enkele klachten over seksuele en gewelddadige taferelen uit het werk van kunstschilder Jheronimus Bosch. “Wij kregen nog nooit klachten en met de musea van Stad Brugge zijn we alvast niet van plan om mee te stappen in een verhaal van overdreven preutsheid”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock.

Jan van Eyck en Hans Memling in het gips, maar dat is voor iedereen een meerwaarde

In de Mariastraat heeft Musea Sculpta, een permanente sculpturenexpo over de Vlaamse primitieven, de deuren geopend. “Eindelijk eens sculpturen die niet hoeven te verdwijnen”, zegt eigenaar Alexander Deman. Veertig artiesten uit zeven landen waren zestig dagen met 22 ton pleister in de weer om zevenhonderd vierkante meter wandsculpturen te creëren: de cijfers van Brugges nieuwste attractie zijn behoorlijk …

งามในแบบ 3 มิติ

นักท่องพิพิธภัณฑ์เดินเข้าชมตามห้องที่มีประติมากรรมบนผนังเป็นแบบ 3 มิติ แสดงให้เห็นภาพวาดโดยกลุ่มจิตรกรที่อยู่ในกลุ่ม “จิตรกรรมเฟลมิช” ที่รุ่งเรืองในต้นคริสต์ศตวรรษที่ 15-17 เช่น Jeroen Bosch, Jan Van Eyck และ Hans Memling แสดงที่พิพิธภัณฑ์ Musea Sculpta ที่เพิ่งเปิดใหม่ในเมืองบรูซ ประเทศเบลเยียม.

Modern take on Flemish classics in new Bruges museum

A Canadian artist is building a wall of cheese near the border that separates the US and Mexico in Tecate, California, as a way of denouncing the “waste” represented by the barrier that American President Donald Trump wants to construct.

Klasje brengt bezoek aan Musea Sculpta: “Al veel ergere dingen gezien dan dit…”

Het is bijzonder druk vandaag aan het Musea Sculpta in de Mariastraat. Een klas 14-jarige leerlingen van het Sint-Franciscus Xaveriusinstituut, vlakbij het musea, mocht een deel van de les Frans overslaan om eens een kijkje te gaan nemen.

Wereldprimeur: schilderijen van Van Eyck en Memling ‘springen uit de muur’ in nieuw Brugs plaastermuseum

Blinden en slechtzienden mogen sculpturen in Musea Sculpta aanraken

Nieuw Brugs museum Musea Sculpta voortaan verboden onder 16 jaar: “Taferelen van Jeroen Bosch blijkbaar niet geschikt voor kinderen”

Musea Sculpta voortaan verboden onder 16 jaar: “Te seksueel getint”

Brugs museum wordt 16+: “Te veel seks bij Vlaamse Primitieven”

Brugs museum weert min-16-jarigen: ‘Té seksueel getint’
Granada triptiek

Back to top