Triptiek van Sint-Jan Hans Memling

“Vraag me wat je wilt” zegt koning Herodes tegen het meisje. “Ik wil dat u mij het hoofd van Johannes de Doper geeft,” antwoordt ze.

De triptiek van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist is het altaarstuk van het voormalige hospitaal Sint-Jan in Brugge. De onthoofding van Johannes de Doper, is een onderdeel van het drieluik. Het onthoofde lichaam ligt op de voorgrond. De beul met zwaard, staat met zijn rug naar de toeschouwer, en plaatst het vers afgehakte hoofd op een schotel van een dame. De vrouw toont geen emotie, zij ontvangt het hoofd, met haar ogen op een afstand. Het schilderij werd door Sint-Jan besteld bij Memling in 1470, en hangt daar 550 jaar na datum nog steeds.

Triptiek van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist.

De onthoofding

Johannes de Doper was een joods profeet, en riep op om deugdzaam te leven en eerbied te tonen aan God. Hij begon mensen te dopen, wat hem zijn bijnaam opleverde. Johannes kreeg veel volgelingen en werd het bekendst om zijn doping van Jezus. 

Ondertussen heerste Keizer Herodes over het Romeinse Rijk, en hij wilde trouwen met de vrouw van zijn broer. Johannes berispte Herodes vaak in het openbaar, omdat het tegen Gods wet was om met de vrouw van je broer te trouwen. De keizer werd bang, omdat Johannes veel volgelingen had die in opstand zouden kunnen komen tegen het huwelijk.

Herodes besloot Johannes in de cel te gooien en vroeg de vrouw van z’n broer wat ze moest doen om wraak te nemen. “Vraag me wat je wilt en ik zal het je geven,” zegt Herodes tegen het meisje. “Ik wil dat u mij hier op een schotel het hoofd van Johannes de Doper geeft,” antwoordt ze. Op die dag werd Johannes de Doper onthoofd.

Hans Memling - St Johns Altarpiece

Back to top